Săptămâna 32 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

săptămâna 32 de sarcină

Săptămâna 32 de sarcină te aduce mai aproape de momentul mult așteptat, mai ales că și bebe se pregătește să vină pe lume. Pare tot mai greu pentru tine și abia mai suporți simptomele, dar nimic nu va echivala fericirea când îl vei avea în brațe.

Au loc acțiuni importante pentru copil, acțiuni care să-l pregătească pentru viața extrauterină. Pentru tine lucrurile nu se schimbă foarte mult în săptămâna 32 de sarcină.

Îți aducem informațiile de care ai nevoie și câteva sfaturi, iar tu bucură-te de momentele în care îl simți în interior, vorbește-i și pregătește tot ce este necesar pentru momentul nașterii.



Săptămâna 32 de sarcina – schimbări în corpul viitoarei mămici

Pentru că bebe este mult mai mare în săptămâna 32 de sarcină, iar spațiul interior tot mai plin, atunci când face mișcări necontrolate, mai ales dacă încă se întoarce, unele simptome se pot accentua pentru tine, în special arsurile și durerile de stomac.

Tranzitul intestinal este încetinit în săptămâna 32 de sarcină și probabil că te deranjează tot mai tare constipația. Burta, din ce în ce mai mare și grea, își lasă amprenta atât pe interior, cât și pe exterior. La rândul lor, sânii sunt tot mai mari și grei, scurgerile de colostru te pot deranja puțin, dar amintește-ți că te ajută sutienele potrivite și tampoanele.

Un simptom nou în săptămâna 32 de sarcină poate fi legat de pierdea suflului, obosești repede și simți că abia mai respiri. Ei bine, asta este din cauza faptului că uterul este tot mai aproape de diafragmă și o presează, ceea ce, uneori, îți poate da senzație de sufocare și dureri.

Circulația intensă și volumul mare de sânge din săptămâna 32 de sarcină îți pot aduce dureri de cap și îți poate fi tot mai greu să te odihnești și din cauza insomniei, dar amintește-ți că pentru toate simptomele ai deja câteva resurse care te ajută în atenuarea efectelor.

Bebelușul în săptămâna 32 de sarcină

În săptămâna 32 de sarcină bebelușul măsoară aproximativ 41,6 cm de la creștet la călcâie și cântărește puțin peste 1,9 kilograme. Copilul este complet dezvoltat, începând de la scheletul corporal, organe interne, chiar dacă unele mai au nevoie de maturizare, ceea ce se va întâmpla până la finalul sarcinii. Deși plămânii mai au nevoie de timp pentru a se dezvolta complet, copilul exersează deja mișcări respiratorii.

Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

Cititi AICI Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

Oasele sunt dezvolate, ușor flexibile și, pentru că din săptămâna 31 de sarcină a început să cadă lanugo (puful de pe suprafața pielii), în săptămâna 32 de sarcină pielea începe să devină tot mai opacă, dobândind nuanța roz.

Săptămâna 32 de sarcină vine o noutate: reflexul Moro. Vei putea observa că, în urma unei mișcări puternice sau a unui zgomot, bebe tresare. Reflexul este posibil să-l fi simțit și înainte și se manifestă printr-un gest de întindere bruscă a mâinilor și picioarelor în față.

Un alt proces important în săptămâna 32 de sarcină este acela de reglare a temperaturii corpului, mai ales că a început deja să acumuleze grăsime brună și, astfel, producția de enzime și proteine vor regla temperatura corpului.

Copilul începe să-și regleze și ciclul de somn din săptămâna 32 de sarcină. Cei mai mulți dintre puiuți, în această perioadă sunt întorși spre ieșire, dar nu este obligatoriu, unii se întorc mai târziu.

Săptămâna 32 de sarcină – sfaturi și recomandări

Probabil că deja ai formate mai multe obiceiuri sănătoase, atât alimentare cât și în privința activităților zilnice și totul decurge de la sine în săptămâna 32 de sarcină. Ai grijă și de latura psihică și emoțională și relaxează-te cât de mult poți.

Urmează întocmai recomandările medicului în privința vitaminelor prenatale căci vei continua să le iei și în săptămâna 32 de sarcină, nu rata controalele regulate și să faci analizele solicitate pentru a te asigura că totul este în regulă. Este posibil ca de acum, să faci vizite medicale o dată la două săptămâni iar după săptămâna 36, săptămânal.

Îți reamintim că, dacă în săptămâna 32 de sarcină devin deranjante contracțiile Braxton Hicks te ajută băile în apă călduță, să schimbi poziția corpului și, este foarte importantă hidratarea.  Dacă nu se ameliorează contracțiile sau sunt mai dureroase și regulate, contactează-ți medicul.

Nici vergeturile nu trebuie să-ți producă stres în săptămâna 32 de sarcină. Hidratează pielea atât consumând apă, cât și folosind produse cosmetice și loțiuni de hidratare după cum ai făcut și până acum, lucrurile vor reveni la normal după naștere chiar dacă acum ai impresia că nu ajută prea mult.

În săptămâna 32 de sarcină te mai ajută să acumulezi informație pentru a combate fricile și a-ți gestiona emoțiile, mesele mici și dese împotriva arsurilor retrosternale (pirozis), alternarea odihnei cu exerciții ușoare pentru a combate insomnia, umflarea mâinilor și a picioarelor și fibrele în alimentație împotriva constipației și a hemoroizilor.