Săptămâna 33 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

 

saptamana 33 de sarcina

Săptămâna 33 de sarcină vine cu mai puține noutăți pentru tine, probabil ai impresia că unele dintre simptome s-au accentuat, dar pe cele mai multe dintre ele le gestionezi deja foarte bine.

Trimestrul trei de sarcină vine, însă, cu o evoluție spectaculoasă pentru bebe, simți pe propria piele că a crescut, îți vine tot mai greu să te miști. Toate funcțiile organelor sale sunt în activitate și probabil că toate analizele și ecografiile de până acum ți-au confirmat deja că bebe este bine.

Iată ce se petrece în săptămâna 33 de sarcină cu tine și puiul tău, dar primește și câteva sfaturi care să te ajute să diminuezi efectele simptomelor.



Săptămâna 33 de sarcina – schimbări în corpul viitoarei mămici

O mare parte din simptomele resimțite în săptămâna 33 de sarcină îți sunt cunoscute și ai câteva metode prin care să reduci disconfortul produs. Totuși, un număr semnificativ de femei însărcinate se confruntă cu probleme respiratorii și cu dureri costale în perioada asta.

Acestea ar putea fi simptome noi pentru tine în săptămâna 33 de sarcină, dar nu te speria, sunt cauzate de schimbările hormonale, presarea diafragmei, de întinderea diferitor cartilaje sau de extinderea coastelor odată cu creșterea copilului și, respectiv, a burții ori zone pe care chiar bebe le presează cu poziția sa.

Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

Cititi AICI Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

Corelat cu creșterea numărului de bătăi ale inimii în sarcină, căci este important ca organismul tău să pompeze o cantitate sporită de sânge pentru a susține dezvoltarea copilului, probabil că îți este greu și, cu siguranță, în săptămâna 33 de sarcină nu-ți mai este atât de ușor să te miști în voie.

Față de săptămâna 32 de sarcină, contracțiile Braxton Hicks se pot reduce în intensitate, dar mai ai simptome precum: arsuri în capul pieptului, umflarea picioarelor și a gleznelor, urinare deasă, dureri de spate, insomnie, vergeturi, durerea sânilor și pătarea pielii.

Reține că toate acestea se vor retrage după naștere, corpul își va reveni încet, iar, în atenuarea acestora, atât în săptămâna 33 de sarcină, cât și pe întreaga perioadă, este importantă hidratarea.

Bebelușul în săptămâna 33 de sarcină

A crescut mult până în săptămâna 33 de sarcina: are aproape 43 de cm de la creștet până la călcâie și cântărește puțin peste 2 kilograme.

Odată cu creșterea copilului, în săptămâna 33 de sarcină vei simți mișcările sale mai puternice mai ales că oasele îi devin tot mai puternice. Nu s-au întărit cele care formează cutia craniană tocmai pentru a permite trecerea în momentul nașterii. Lichidul amniotic a ajuns la un volum maxim și va scădea în cantitate, săptămânile următoare.

Majoritatea organelor interioare sunt dezvoltate și își exercită funcțiile, unghiile, genele și sprâncenele sunt crescute, plămânii încă se maturizează în săptămâna 33 de sarcina. Copilul exersează respirația și începe să facă diferența dintre zi și noapte. A acumulat grăsimea brună necesară, astfel încât pielea îi este netedă, s-a format țesutul adipos, pupilele ochilor sunt pregătite și se dilată/contractă în funcție de lumină.

O veste bună pentru bebe este faptul că debutează formarea sistemului imunitar în săptămână 33 de sarcină. Evident, puiul primește în continuare anticorpi de la tine, însă își dezvoltă și propriul sistem imunitar începând de acum.

Îți reamintim că în săptămâna 33 de sarcina este in proces de întoarcere, cu capul spre direcția de ieșire, dacă n-a făcut deja asta.

Săptămâna 33 de sarcină – sfaturi și recomandări

Obiceiurile bune, odihna, alimentația sănătoasă, mișcarea, hidratarea și vitaminele prenatale rămân principalii piloni în săptămâna 33 de sarcină. În ce privește simptomele, știi deja că pentru arsurile stomacale, mesele mici și dese te ajută; pentru a combate constipația include fibrele în mese.

Alternează odihna cu momente de relaxare, masaj și exerciții fizice ușoare pentru a diminua efectele insomniei, durerilor de picioare sau spate din săptămâna 33 de sarcină. Trebuie să te înarmezi cu multă răbdare pentru dificultatea respiratorie și durerile costale însă sunt și aici câteva lucruri pe care le poți face pentru a te simți mai bine.

Practică tehnici de respirație în săptămâna 33 de sarcină pentru că sunt importante și la momentul nașterii, schimbă poziția în care stai ori de câte ori simți disconfort și alege piese vestimentare cât mai comode. Execută exerciții prenatale de stretching sau yoga, exerciții kegel în săptămâna 33 de sarcină pentru că toate te vor ajuta la momentul nașterii.

Discută cu medicul tău despre modalitatea de naștere ideală pentru tine și implicații, apoi informează-te în acest sens. Reține că pe perioada sarcinii nu trebuie să consumi niciun fel de medicament fără să-ți fie recomandat de medic.

În săptămâna 33 de sarcină și pe tot parscursul ei este important să elimini factorii stresori, buna informare te poate ajuta și bucură-te de toate momentele de pregătire pentru bebe. Urmează cursurile de pregătire specifice împreună cu viitorul tătic pentru a te putea ajuta după naștere și pregătiți-vă împreună de venirea puiul vostru.